Vi står inför en ny era

Västra Nylands handelskammare har börjat höstens verksamhet i ett nytt läge. Västra Nylands handelskammares högt uppskattade verkställande direktör, Eero Hettula avled plötsligt, i en oväntad sjukdomsattack i juni. Hans bortgång chockade många. Vi har hållit många minnesstunder till Eeros minne och under dessa stunder har jag blivit medveten om, hur mycket man respekterat och uppskattat Eeros arbete i handelskammaren.


Vi har ändå, parallellt med sorgearbetet, fortsatt i Eeros spår, och tagit itu med Handelskammarens viktiga arbete i att stöda regionens företag. Redan i höst har vi hållit möten i alla våra enheter och utskott. Under sammankomsterna med ett tiotal medlemsföretag har man kunnat skönja en viss beredskap inför det nya marknadsläget.

Hösten fick en flygande start då vi agerade värdar för de nationella Handelskammardagarna i Lojo.
Jag vill här tacka Helkama koncernen och Raseborgs Energi för ert betydande stöd till arrangörkostnaderna. Deltagarna uppskattade också stort saxarna som Fiskars skänkte samt yxan som skänktes vidare som stafettpinne till nästa års arrangör.
Under dagarna berättade vi om aktuellt från regionen men också om välgörenhetsinsamlingen som vi öppnat till Eeros minne och till vilken handelskammaren betalat 2000 euro. Om ditt företag vill delta i insamlingen för våra ungdomars välmående i regionen, ber vi dig rikta ditt bidrag till vårt konto
FI 12 1235 5000 0410 57, märke ”till Eeros minne”. Du visste väl att du kan dra av i beskattningen bidrag som är under 850 €.

Större delen av regionens företag har, sett till omsättningen, haft ett lyckat år. Av dem som svarade på vår medlemsförfrågan, har 88 % uppgett att omsättningen kommer att vara densamma eller öka jämfört med i fjol. Man har gjort rekord inom produktionen i flera av regionens fabriker. Å andra sidan har också högre försäljningspriser, som en följd av högre produktionskostnader, höjt omsättningen.
Vår regions medlemsföretag står inför en ny marknadssituation, som är svår att förutspå. Snabbt ökande kostnader och samtidigt en brist på komponenter och arbetskraft, kräver av företagen hårt arbete, men också en beredskap inför framtiden. I ”Kauppakamarien talouskyselyn extrat” – infot syns kostnadernas ökning och beredskap tydligt. Nationellt sett uppskattar t.o.m. 39 % av de företag som besvarat enkäten att företagets lönsamhet, under pågående år, kommer att försvagas mycket eller en del jämfört med år 2021.
Av företagen i Västra Nyland uppskattar 45 % att lönsamheten hålls på samma nivå och 21,5 % att lönsamheten blir bättre i år jämfört med 2021. Regionens sysselsättningsgrad ger positiva signaler då lika många, 21,5 %, uppskattar att de kommer att anställa mera arbetstagare i nästa år. Av dem som svarat har 24 % redan ökat på antalet anställda jämfört med i fjol och det finns ett märkbart antal lediga arbetsplatser på vårt område.

Handelskamrarnas ekonomiska översikt och konjunkturförfrågan offentliggörs onsdagen 21.9 kl. 9-9.30. Tillfället är avgiftsfritt och arrangeras på distans. Man kan anmäla sig här: Kauppakamarien talouskatsauksen julkaisu

Städerna och kommunerna i vår region står inför nya utmaningar, speciellt då välfärdsområdets verksamhet sätter i gång. Förändringen kommer att underlätta städernas uppgörande av årsbudget samt märkbart på uppgiftsfältet. Handelskammaren anser att kommunerna nu borde uppdatera den egna verksamheten till att allt mera prioritera stödandet av den livskraftiga företagsverksamheten och de åtgärder som bidrar till att bibehålla arbetsföra invånare. En del av våra städer saknar i sin strategi, en definition på vilka åtgärderna borde vara. Jag hoppas att de kommunala beslutsfattarna tillsammans med företagsledarna skulle börja definiera fungerande utvecklingsåtgärder. Handelskammaren bistår gärna med detta.
Genom att utnyttja de många positiva faktorerna som finns i Västra Nyland får vi ett vinnande koncept. Även om framtidsutsikterna är ovissa, får man inte låta sig paralyseras. På et möte med Lojo företagsnätverk i förra veckan, uttryckte sig, en erfaren företagsfadder, väldigt träffande, då han sade att erfarenhet ger ett sådant perspektiv till krishanteringen, att de olika kriserna som formar marknaderna, bara utgör normala kontinuerliga fluktuationer som företagen och städerna helt enkelt måste reagera på i tid och på ett rätt sätt.

Tommi Knaapinen, verkställande direktör
Västra Nylands handelskammare